Podden där experter pratar till punkt om det de vet
I podden kan du höra människor som vet vad de håller på med prata om bland annat arkitektur, att döma fotboll, advokaters ansvar, filterbubblor, skrivande för ökat klimatansvar, jämställd stadsplanering och om hur platser påverkar självmord. Och mycket mer.
Alla avsnitt kan lyssnas på via Spotify, iTunes, Podbean och andra poddtjänster; alla avsnitt finns dessutom samlade på hursvårtkandetvara.se
Boken om hur vår civilisation hotas när alla är "experter"
Tusentals år av framåtskridande har gett oss de mest utvecklade samhällena någonsin. Nu hotas det av fördumning och tillbakagång. En del av det som lett oss till dagens situation är förklarliga följder av teknisk utveckling, ökad kunskap, globalisering och bättre kommunikation.
Trumps seger i USA 2016 och Brexit i Storbritannien är kända exempel, men problemen är större än så. Läs mer om boken på hursvårtkandetvara.se
S1:E1 – Arkitekt Emma Jonsteg
I premiäravsnittet träffade Björn Sundin Emma Jonsteg och pratade om arkitektur, ett knappt år innan Emma Jonsteg gick bort. Information om stiftelsen till hennes minne finns här.
Introduktionavsnittet
Vad är det här för podd? Hur svårt kan det vara-podden är samtal med folk som kan något om sånt du borde undra över. (Eller ett korståg mot dumhet och förenklade analyser).
Hur svårt kan det vara-podden
Hur svårt kan det vara-podden är samtal med folk som kan något om sånt du borde undra över (Eller ett korståg mot dumhet och förenklade analyser).
Den som vet hur något ska göras är antingen väldigt proffsig eller väldigt ignorant. Det mesta är ju nämligen mycket enklare när man vet hur man ska göra: ändå är det ofta de som vet minst som är mest tvärsäkra.
Kan det vara så att tusen år av mänsklig kunskapstörst har fått oss att tro att alla nu vet allt om allt? Om man tycker att man har tid och ork att vara tvärsäker om allt eller att kommentera en massa andras inlägg och andras beteenden kanske man kunde begära att de också har tid och ork att göra en enkel sökning innan de börjar tycka till? Eller är det för mycket begärt, nu för tiden? Har glädjen över att minskad auktoritetstro lett till att alla nu är experter på allt? Kan vi ha skapat ett ”Hur svårt kan det vara-samhälle”?
Jag som gör podden heter Björn Sundin och är föreläsare, konsult och författare. Jag var kommunalråd (S) i Örebro 2011-2017 och hade det politiska ansvaret för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro kommun och jag kan en del om ledarskap och att leda förändringsprocesser; exempelvis för att öka byggtakten och göra en kommun modigare. Min bok ”Samhällsbygge pågår” (Hjalmarson & Högberg förlag, 2017), handlar om det arbetet.
Jag är utbildad kommunikatör och har jobbat nästan hela mitt vuxna liv med kommunikation, både i eget företag och som anställd och har en högskoleexamen i kommunikation. Förutom att jobba som journalist och pressansvarig har jag på olika sätt lett valrörelser och politiska kampanjer i mer än 20 år.